background

Ålderssynthet

Ålderssynthet – Presbyopi

Ålderssynthet är oförmågan att fokusera på nära håll och leder till behov av läsglasögon. Det är ingen sjukdom utan en naturlig del av åldrandet, och sker oavsett om du haft något synfel tidigare eller inte.

Vad orsakar ålderssyntheten?

Ögats två ljusbrytande komponenter är hornhinnan och linsen. Hos yngre personer är linsen elastisk, och har därmed en förmåga att ackommodera. Det betyder att den ändrar form så att ljusstrålarna alltid kan fokuseras på näthinnan oavsett om man läser en bok eller ser på långt håll. Denna anpassning sker blixtsnabbt då blicken skiftar mellan olika avstånd.

När vi kommer i 40-årsåldern börjar linsen att stelna, och förmågan att ackommodera försämras. Försämringen sker gradvis upp till 60-årsåldern. Ju stelare linsen blir, desto svårare får den att fokusera ljusstrålarna så att de bryts på näthinnan. Ljusstrålarna hamnar istället bakom näthinnan vilket resulterar i att allt på nära håll uppfattas som suddigt.

Hur behandlas ålderssynthet?

Det enklaste sättet att behandla ålderssynthet är med ett par glasögon. Men om du vill slippa glasögon eller linser, så finns det följande att välja mellan:

> RLE (linsbyte) med multifokal lins

Information

Boka tid för konsultation med en ögonkirurg som är specialist i synfelsbehandlingar, där ni tillsammans går igenom förutsättningarna som gäller just Dina ögon.

Boka tid

Behandlingsresultat

Vi skickar ut enkät 1 år efter operation med multifokala linser. Vi är väldigt stolta över våra resultat.

Läs mer

Optalmica Ögonklinik behandlar din ålderssynthet.

Konsultation med en ögonkirurg

Vi lovar dig trygg och säker behandling för alla typer av synfel - närsynthet, översynthet, astigmatism eller ålderssynthet.

Du kan boka tid för en förundersökning och får då träffa en specialutbildad optiker som bedömer förutsättningen för behandling av just dina ögon. Du träffar även en ögonkirurg med lång erfarenhet av synfelsbehandlingar. Du får reda på om det är möjligt att operera ditt synfel och vilken behandlingsmetod som skulle lämpa sig bäst just för dig. Förundersökningen kostar 500 kr.

Vem kan behandlas?
- Du ska vara minst 20 år.
- Haft stabil syn i minst 2 år.
- Ha bra syn med dina glasögon eller kontaktlinser.
- Du ska inte vara gravid eller amma.
- Före undersökningen ska du vara utan mjuka linser i 3 dygn.

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.