background

Gråstarr - Katarakt

Om Gråstarr

Gråstarr eller katarakt innebär att ögats lins grumlas och man får sämre syn. I Sverige utförs över 120 000 gråstarrsoperationer om året. Gråstarr är vanligast hos äldre personer, men förekommer även i yngre åldrar av olika anledningar.

Operation är den enda behandlingen mot gråstarr. Modern gråstarrskirurgi utförs i lokalbedövning och är smärtfri. Ingreppet tar 5-15 minuter och går ut på att ta bort den grumliga linsen i ögat och ersätta den med en konstgjord plastlins.

Behandlingar

> Gråstarrsoperation med Multifokal Lins
> Gråstarrsoperation med Torisk Lins
> Linsbyte med utökat seende på mellanavstånd
> Hur går en gråstarrsoperation till?


Kan jag slippa glasögon efter min gråstarrsoperation?

Vi på Optalmica ögonklinik strävar efter att, i möjligaste mån, kunna göra dig mindre beroende av glasögon eller till och med glasögonfri efter din gråstarrsoperation och inte bara avlägsna den grumliga linsen.

Du kan välja att minska behovet av glasögon, eller helt slippa dem, genom en så kallad premiumlins.

Information

Du kan komma till oss på remiss från optiker/husläkare/sjukhus eller Du kan själv boka tid utan remiss via länken nedan, eller mejla/ringa oss.

Vanlig patientavgift gäller för specialistläkarbesök/operation:

Eskilstuna: 400 kr. Frikort gäller.
Västerås: 340 kr. Frikort gäller.

Utöver landstingsuppdraget erbjuder vi undersökningar och operationer till privatbetalande patienter.

Boka tid

Medfinansiering (Copayment) i Region Sörmland

Regionen bekostar operation med en standardlins. En sådan lins innebär att man kan få god syn på antingen långt eller kort håll (om man inte har astigmatism/brytningsfel). Oavsett hur du väljer kommer dina gamla glasögon inte att passa efter operationen. Du måste köpa nya hos din optiker efter 6-8 veckor.

Du kan dock minimera behovet av glasögon med en så kallad Premiumlins som korrigerar alla dina synfel. För att kunna bedöma om det finns någon premiumlins som passar dig måste en grundlig undersökning av ögat göras. Detta görs av våra specialutbildade optiker samt av din ögonkirurg. Om du önskar en premiumlins måste du själv betala merkostnaden jämfört med standardlinsen.

>Med en premiumlins har du goda möjligheter att få bra synskärpa på både långt och kort håll. Du kommer att klara de flesta aktiviteter i vardagen helt utan glasögon.

>Det är inte alla regioner i Sverige där det är godkänt med medfinansiering. Region Sörmland tillåter detta. Om du bor i en annan region, men önskar utnyttja denna möjlighet till medfinansiering, kan du via det fria vårdvalet komma till vår klinik i Eskilstuna och göra operationen. Din resa står du i detta fall för själv.

Du kan förstås även betala för operationen helt privat om du önskar göra den på vår klinik i Västerås. Se priser här

Slippa glasögon efter gråstarrsoperation hos Optalmica ögonklinik

Slippa glasögon efter gråstarrsoperation hos Optalmica ögonklinik.

Optalmica ögonklinik

Ögonsjukvård inom vårdvalet

Optalmica Ögonkliniker är auktoriserade av Region Västmanland, Sörmland och Uppsala för:

  • Specialiserad ögonsjukvård i öppenvård (Västerås och Enköping)
  • Kataraktoperationer (Västerås och Eskilstuna)
  • Ögonlocksplastik (Västerås)
  • Diabetesfotografering (Enköping)

Vi välkomnar patienter från hela landet inom lagen om valfrihetssystem (LOV). Landstingstaxa respektive frikort gäller.

Välj ett av följande alternativ för att boka tid:

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.