background

Näthinnekirurgi

Info för dig som ska operera näthinnan

Observera att det inte är alla landsting som tillåter att operation sker hos oss på Optalmica. Avtal mm kan påverka.

Hål eller membran på Gula fläcken (makula)

Den som drabbas av makulahål eller makulamembran ser suddigt och bilden förvrängs. Vid makulahål kan man även ha en mörk fläck i synfältet. I gula fläcken (makula) finns flest av de synceller som gör att vi ser skarpt. Därför behöver dessa problem åtgärdas med operation.

Operationen utförs i lokalbedövning

För att komma åt att behandla dessa problem på makula, krävs att man först tar bort glaskroppen. Glaskroppen är en genomskinlig geléartad vätska som fyller ögat invändigt. Den behövs inte i sig för ögats stabilitet, utan vätskan i ögat kommer att återbildas. Man för in mycket tunna instrument i ögat. Först finfördelar man glaskroppen och suger ut den samtidigt som den ersätts med saltlösning. Sen för vi in specialinstrument för att kunna operera på näthinnan.

Om man har makulahål fyller man ögat med en speciell gas i slutet av operationen. Gasen trycker ner kanterna på hålet och fungerar som ett stöd för näthinnan. Gasen försvinner av sig själv efter 2-4 veckor och ersätts med ögats egen vätska.

Dessa typer av operationer påskyndar gråstarr och därför gör man ofta en gråstarrsoperation samtidigt, om man inte redan tidigare opererat sig för gråstarr.

Operationen utförs polikliniskt (man går hem efter operationen).
Dagen efter får man komma på återbesök till kirurgen.

Optalmica, Ögonspecialister

Välja ett av följande för att boka tid:

  • Fyll i kontaktformuläret nedan
  • Mejla oss på: info@optalmica.se
  • Ring oss på: 016 2006460

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.