background

Torra ögon

Om Torra ögon

Torra ögon beror på att ögonen antingen producerar för lite tårar eller på att de tårar som produceras är av dålig kvalitet. Ofta är besvären kroniska men symptomen kan lindras med rätt behandling

Orsaker till torra ögon

Med åldern avtar produktionen av tårar eller så försämras tårarnas kvalitet, och därför ser man oftare problem med torra ögon hos äldre människor.

Andra orsaker till torra ögon är biverkningar av läkemedel, vissa kroniska sjukdomar eller till följd av hormonella sjukdomar. Även miljön kan påverka mängden tårar, till exempel varma eller blåsiga miljöer.

Boka tid för Tårfilmsanalys hos vår optiker som är specialist inom torra ögon. Ni går tillsammans igenom hur man kan behandla just dina problem.

Symptomen

Vid torra ögon är de vanligaste symtomen att ögonen svider, skaver och upplevs grusiga. Rinnande ögon, mycket tårar, kan ibland också bero på torra ögon. Det är en följd av att ögonen torkar ut och blir irriterade. Du kan samtidigt besväras av att:

  • dina ögon känns trötta
  • dina ögon känns brännande
  • du är känslig för starkt ljus
  • du har suddig syn

Oftast lindras symtomen när man använder sig av receptfria ögondroppar eller salva. Om det är fettämnen som saknas i tårfilmen kan värmebehandling eller rengöring av ögonlockskanterna hjälpa. Det finns nu även en behandling med intensivt ljus som stimulerar nerven som innerverar de oljeproducerande körtlarna, E-Eye.

Det är alltid värt att kartlägga orsaken till besvären för att säkerställa bästa möjliga behandling. Vid en tårfilmsanalys får du veta vilka tårersättningsmedel, rengöringsprodukter och behandling som kan passa dina ögon. Tårfilmsanalys och behandling med E-Eye är privat sjukvård men utförs av Optalmica Västerås (frikort gäller alltså inte för detta)

> Tårfilmsanalys
> E-Eye

Tårfilmsanalys och behandling med E-Eye.

Tårfilmsanalys och behandling med E-Eye.

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.