background

Grönstarr - Glaukom

Vad är Glaukom

Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv. Vid glaukom kan bortfall uppstå på olika ställen i synfältet vilket kan upplevas på olika sätt. Man brukar beskriva det som att synen försvinner fläckvis.

Vid glaukom är ofta trycket i ögat förhöjt men glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck. Uppskattningsvis har ca 200 000 svenskar glaukom.

Studier visar att cirka hälften av dessa har sjukdomen utan att veta om det.

VEM DRABBAS

Glaukom är vanligast i högre åldrar. Vem som helst kan få glaukom, men ärftlighet har en viss inverkan. Har man en förälder eller ett syskon med glaukom är risken något större att drabbas.

I början av sjukdomen har man inga symtom alls. När man börjar märka av sitt glaukom har synen ofta påverkats rejält. Kanske är det svårt att följa bilden när man tittar på teve, eller att se allt när man är ute och promenerar.

Man kan aldrig få tillbaka den syn som man har förlorat. Därför är tidig upptäckt mycket viktig.

Det går bra att prata med sin husläkare eller optiker om sina funderingar. Precis som husläkare har optikern möjlighet att skriva remiss till ögonläkare. Det är alltid en ögonläkare som sköter utredning, ställer diagnos och sätter in eventuell behandling.

Undersökningen är smärtfri. Trycket i ögat mäts med hjälp av en tryckmätare. Synfältet och ögonbotten kontrolleras för att se om synnerven har skadats.

Information

Du kan komma till oss på remiss från optiker/husläkare/sjukhus eller Du kan själv boka tid utan remiss via länken nedan, eller mejla/ringa oss.

Vanlig patientavgift gäller för specialistläkarbesök/operation:

Eskilstuna: 400 kr. Frikort gäller.
Västerås: 340 kr. Frikort gäller.

Utöver landstingsuppdraget erbjuder vi undersökningar och operationer till privatbetalande patienter.

Boka tid

Vad finns det för behandlingar?

Behandlingen vid glaukom syftar till att sänka trycket i ögat och på så sätt fördröja och förhindra att synnervsskador utvecklas.

Trycksänkande ögondroppar

Vanligaste behandlingen är ögondroppar som sänker ögontrycket. För att få ytterligare trycksänkande effekt kan man kombinera olika preparat .

Laser

Genom laserbehandling kan man öka avflödet av kammarvatten och därmed minska ögontrycket. Man försöker helt enkelt att få kammarvätskan att passera ut lättare. Det finns två varianter av laserbehandlingar; SLT och ALT. Båda laserapparaterna finns hos oss på Optalmica ögonkliniker. Behandlingen utförs i samråd med Din läkare vid ett mottagningsbesök.

Operation

Operation görs exempelvis när den önskade trycksänkande effekten med ögondroppar eller laserbehandling inte är tillräcklig. Operationen görs vanligen under lokalbedövning. Målet är att få kammarvattnet att lämna ögat lättare och sänka ögontrycket.

Synfältsinskränkningar vid glaukom

Synfältsinskränkningar vid glaukom

Optalmica ögonklinik

Ögonsjukvård inom vårdvalet

Optalmica ögonklinik är auktoriserade för:

  • Specialiserad ögonsjukvård i öppenvård (Västerås och Enköping)
  • Kataraktoperationer (Västerås och Eskilstuna)
  • Ögonlocksplastik (utförs i Västerås)

Vi välkomnar patienter från hela landet inom lagen om valfrihetssystem (LOV). Landstingstaxa respektive frikort gäller.

Välj ett av följande alternativ för att boka tid:

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.