background

ICL (Intraocular Collamer Lens)

ICL

De olika typerna av synfel närsynthet, översynthet och astigmatism kan även behandlas med hjälp av en mycket tunn konstgjord ”kontaktlins” som placeras inuti ögat mellan regnbågshinnan och den egna linsen.

Metoden är, till skillnad mot ögonlaser, helt reversibel och oberoende av hornhinnans tillstånd. Den medför dessutom betydligt mindre oönskade synfenomen jämfört med laser och synåterhämtningen efter operationen är mycket snabbare.

ICL passar bäst till personer under 45 år, som ännu inte hunnit utveckla ålderssynthet eller gråstarr.

ICL-operationen är ett mikrokirurgiskt ingrepp och bör endast utföras av ögonkirurger som fått speciell utbildning för detta ändamål.

Information

Boka tid för konsultation med en ögonkirurg som är specialist i synfelsbehandlingar, där ni tillsammans går igenom förutsättningarna som gäller just Dina ögon.

Boka tid

Så går en ICL implantation till

Du träffar kirurgen som ska operera dig på en förundersökning. Läkaren går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Skulle kirurgen bedöma att det finns något hinder för att operera dig, så avråder vi från operation. Om förutsättningar för en ICL operation finns för dig, så får du en tid för ingreppet.

Operationsdagen

På operationsdagen träffar du klinikpersonalen som du kan ställa ytterligare frågor till om det är något du funderar på och du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen. Den är helt smärtfri, men det är naturligt att man ändå känner viss oro inför en operation.

Under operationen tar ögonläkaren och sköterskorna hand om dig. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan och med hjälp av speciella instrument injiceras ”kontaktlinsen” in i ögat och placeras framför den egna linsen. Märkbar synförbättring konstateras redan dagen efter operationen.

Ögondroppar används under 2 veckor. Hela linsimplantation tar ca 10-15 minuter per öga. Därefter får du vila så länge du vill i vårt vilrum. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna skjuts eller annan transport hem. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen

Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast ser du bra direkt efter operationen, men det kan ta mellan 6 månader och 1 år innan du helt har vant dig vid den nya synen. Efterkontrollerna ingår i priset för din operation.

Fördelar med ICL

  • Snabb synrehabilitering.
  • Oförändrat mörker och kontrastseende.
  • Jämfört med laseringreppen är denna metod reversibel (linsen kan lätt bytas ut om det anses nödvändigt).
  • Mycket stora synfel kan korrigeras.

Risker med ICL

ICL är ett kirurgiskt ingrepp. Traditionella risker som förknippas med alla typer av kirurgi (infektion, inflammation) kan således förekomma, även om de är sällsynta. Förekommande, men sällsynta komplikationer vid ICL är också förhöjt ögontryck samt gråstarrsbildning. Alla förutsägbara risker övervägs förstås noggrant och diskuteras med dig redan vid förundersökningen.

I vissa fall behöver linsbytet kompletteras för att uppnå önskat resultat. Detta kompletterande ingrepp kan göras på olika sätt såsom med utbyte av linsen eller med laser. Hos oss ingår ett eventuellt kompletterande ingrepp alltid i priset för din linsoperation.

Vi på Optalmica ögonklinik har lagt stor vikt på att kunna erbjuda Dig ögonkirurger med spetskompetens och med stora volymer utförda operationer, såväl som de allra modernaste undersökningsapparaterna och operationsutrustningarna, så att Du ska känna dig trygg med din ögonoperation hos oss.

ICL (Intraocular Collamer Lens)

ICL (Intraocular Collamer Lens)

Priser och finansiering

Kontakta oss via 1177

Bäst är att kontakta oss via 1177 då det är säkert att ange personnummer denna väg. Vi kan då hjälpa dig direkt om du tex behöver nytt recept, önskar boka om eller avboka en tid.

Kontakta oss även via 1177 om du har en tid bokad för förundersökning inför gråstarroperation och är intresserad av en premiumlins så vi kan anpassa tidsåtgången för ditt besök då fler mätningar behöver göras.

Till 1177

Kontaktformulär

Om du har något ärende som inte är kopplat till ditt personnummer kan du kontakta oss här - Fyll i dina kontaktuppgifter och välj klinik, tryck sen på skicka.

Vi behandlar dina uppgifter med säkerhet och delar inte med någon tredjepart.